Klostrofobiden Yani Kapalı Alan Fobisinden Nasıl Kurtulabilirim?
Kapalı alan fobisi daha çok yaşanmışlıklarla beraberinde gelen bir korku türüdür. Kapalı alan fobisi daha çok çocukluk döneminde, çocukların birbirlerine yaptığı korkutucu şakalarla oluşabilmektedir. Daha çok asansörde tek başına kalan insanlarda veya evde tek kalanlarda ya da kapalı bir odada yalnız başına kalandarda rastlanan bir durumdur. Bu durumu tetikleyen pek çok faktörde bulunmaktadır elbette ki şüphesiz mesela küçükken bir odada kilitli kalmış olmak olabilir, hapishanede kalmış olmak tetiklemiş olabilir, karanlıkta kalmış olmaktan korku yaşıyor olabilir, asansördeyken asansör arızalanmış ve asansörde mahsur kalmış olmak olabilir, daha önce tek başınayken depreme yakalanmış olmak olabilir ve bunun gibi çeşitli sebeplerden büyük etkenler olabilir.
Kapalı alan fobisi, bir hastalık değildir onu da bilmenizde fayda olacaktır. İnsanoğlu yırtıcı hayvanlardan korkar doğal olarak karşınıza bir kurt çıktığı zaman kaçarsınız ama bir kedi çıkınca korkan insanlarda var işte bu da ayrı bir fobi türüdür. Bazı insanlarda görünmeyen varlıklardan korkarlar, kiminin de yükseklik korkusu var, bazı insanlarda sürekli yolda yürürken arkasına korkarak bakar sanki biri ona zarar verecekmiş gibi hisseder, bazı insanlar evinden dışarı çıkmaya cesaret edemez sanki dışarı çıksa zarar görecekmiş gibi hisseder ve eevinin onun için çok güvenli olduğunu düşünür işte tüm bunlar birer fobi türüdür.
Klostrofobi, kapalı bir yerde bulunan veya gözaltında tutulan bir kişide ortaya çıkan bir tür kaygı, panik ve yersiz korkudur. Klostrofobiler bizleri günlük hayattan uzaklaştırır, insanlarla ve sosyal çevreyle olan ilişkilerimize zarar verebilir ve en önemlisi de özgüvenimizi yitirebilmemize neden olabilir.
Klostrofobi kişilerde nefes alma güçlüğü, kalp krizi yaşama riski, titreme gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden bir psikolojik destek alabilir ve sonraki süreçte de uzman hekime başvuru yaparak sağlık sorunlarıyla baş başa kalmamak için bu durumların önünü kesebilirsiniz.
Klostrofobinin Yani Kapalı Alan Fobisinin Belirtileri Nelerdir?
- Kapalı alandayken boğuluyormuş gibi hissetmek, nefes alamamak, kişinin akciğerine giren oksijen seviyesi bile düşmektedir o korku anında ve bayılma bile yaşanabilir bu durumda o kişiyi kapalı alandan çıkarıp dışarda hava almasını sağlamak olur.
- Ayaklarının ve ellerinin bağı çözülür kapalı alandayken kendini kısıtlanmış hisseder bir anda ve olduğu yerde kala kalır tutulur resmen hatta felç bile olabilir yaşadığı korkunun derecesine göre klostrofobi yaşayan kişiler.
- Kekemelik yaşayabilir, konuşamaz nutku tutulur ve gözbebekleri yerinden fırlayacakmış gibi büyür.
- Aşırı terleme yaşar ve gerilir kapalı alanda klostrofobisi olan kişiler.
- Korkusu midesine vurur ve mide ağrısı yaşar hatta kusmayla bile sonuçlanabilir bu durum.
Uyarı: Fobisi olan kişilere tavsiyem öldürmeyen acı sizi güçlendirir. Fobinizi yendiğinizi gözlerinizi kapatıp hayal edin. Asansörden korkuyorsanız önce sevdiklerinizle ve güvendiklerinizle binin sonra tek deneyin bir kat aşağı ya da yukarı tek gidip gelin asansörle ve yavaş yavaş arttırın ve alıştırın kendinizi. Unutmayın ki korkularımız bizleri gerileten yavaşlatan en büyük imtihanlarımızdır ve korkarak yaşamaktansa korkmayarak yaşamak daha cesurca olacaktır, herşeyden önce bizlerin özgüvenini yerine getirecektir.