GUATR NEDİR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
GUATR NEDİR?
Guatr, boynumuzun ön kısmında kelebek şeklindeki tiroid bezlerinin şişmesine denir. Bu şişlik içerde görünmeyecek kadar küçük olabileceği gibi aynı zamanda dışarıdan da gözle görülebilecek kadar büyük de olabilmektedir. Halk arasında yaygın olarak bilinen ve daha çok iyot eksikliğinden ortaya çıktığına inanılsa da kesinlikle alakası yoktur. Bu tamamen vücutla alakalı bir durumdur ve buna kimse müdahale edemez baştan önlemini alacak bir durum yoktur bu hastalık vücudun beynimize tiroid hormonu salgılanmıyor diyerek talimat vermesiyle vücudun kendi kendine tiroid hormonu üretmesi sonucu oluşan bir hastalık türüdür. Ülkemizde de yaygın olarak görülen bu hastalık en çok kadınlarda olmak üzere artık otuz yaşa kadar inmiş durumdadır.
Guatr hastalığı, çeşitlere ayrılmaktadır bunlardan en tehlikelisi zehirli guatrdır. Onun dışındakiler sadece büyüklük durumuna göre nefes borusunda baskı, yutkunma problemi, öksürük, boğaz ağrısı yapabileceği gibi özellikle de soğuk almamaya dikkat etmek gerekir çünkü soğuk algınlığı da aynı şekilde tetiklemektedir. Guatr, hamilelikte, doğuştan gelen aileden kalıtsal olarak bulaşan bir hastalıklarda, daha önceden boyun bölgesinden radyasyona maruz kalmış kişilerde, kistlerde ve tiroid kanserinde olmak üzere çeşitli hastalıklar ve etkenler yoluyla oluşabilmektedir. Guatr kişilerde hızlı kilo alımı veya hızlı kilo kaybına, asabiyete, düzensiz uyku problemleri yaşamaya, sürekli yorgunluk hissi yaşamaya da sebebiyet verebilmektedir.
Guatr için gitmeniz ve görünmeniz gereken doktorlar genel cerrahlardır ve bu konudaki uzman doktorlar genellikle çok sıkıntı yaşatmayan küçük şişliklerde veya büyümelerde cerrahi müdahale veya ameliyatı önermemektedir. Öncelikle sizlerdeki sorunun derecesini ve boyutunu öğrenip en etkin tedaviyi yapabilmek adına boğazınızın ultrason görüntüsünü ve kan tahlili yapmanızı isteyecektir. Sonrasında eğer guatrınız kötü huylu değilse sizlere elli tabletten oluşan küçük haplardan oluşan Levotiron 25 mcg reçete olarak yazar ve bir ay boyunca her sabah aç karnına günde sadece bir adet tablet tüketip bir ay sonra tekrar gel ve kan tahlili yapalım ona göre tedaviye devam edelim der.
Son olarak şunu da belirtmek isterim ki zehirli guatr yani diğer adıyla hipertiroidi’de ilaç tedavisi uygulandıktan sonraki aşamada ise doktorun kararına ve hastanın tiroidinin durumuna göre ya ameliyat ya da radyoaktif iyot tedavisi yapılır.