BUZAĞI, İNEK, SIĞIR HASTALIKLARI VE ÇÖZÜMLERİ
BUZAĞI, İNEK, SIĞIR HASTALIKLARI VE ÇÖZÜMLERİ
Günlük hayatımızda en önemli yere sahip olan et, süt, yoğurt, peynir, ayran gibi besin kaynaklarını bizlere sağlayan ve temin eden en önemli memeli hayvanlardan biridir, inek, sığır ve buzağılar. Bazı hastalıklar bu hayvanlarda daha anne karnındayken başlar ve bunun en büyük sebeplerinden biri de hamile olan ineğin tek tip düzende beslenmesidir yani hayvana hamileliği boyunca çeşitli ve farklı yiyecekler veriniz, yalnızca yemle beslemeyiniz. Not: Kesinlikle pancar, yonca, mısır sapı, yulaf sapı gibi yiyecekleri asla vermeyiniz. Çünkü bu anne ineğin buzağısında görme sorunları yaşamasına ve aşırı zayıf doğmasına sebebiyet verecektir. Bunun dışında hamile olan ineğin aşıları düzenli yapılmalı, hava şartlarına göre sıcak veya serin ortam ayarlanmalı, yaşadığı ahırda, ortamda veya işletmedeki virüs gibi hastalıklar dikkate alınmalıdır.
Kışın ve ilkbahar başlangıcı ve sonbahar sonu doğan buzağılar daha hassas olmaktadır ve daha vitaminsiz doğmaktadır. O yüzden bu hayvanları taze yeşilliklerle beslemeye özen gösterin ve havuç yedirin. A vitamini ve çeşitli vitaminler takviyesi yaptırın. Bunun yanı sıra hamile ineği sadece ahıra bağlayıp sabit bırakmayın , hareket etmesini sağlatın yani kış ayındaysanız dışarı çıkaramıyorsanız o zaman daha geniş bir alanda hareket etmesini birazda olsa yürümesini sağlayın, güneşli havalarda dışarı çıkarın, hamile ineğin bulunduğu ortamın sterilizasyonunu sağlayın ve temiz tutun.
BUZAĞI HASTALIKLARDAN KORUMA YÖNTEMLERİ
- Yeni doğan buzağıya protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral açısından zengin takviyeler verilerek bağışıklığı ve direnci dış ortama karşı güçlendirilmelidir.
- Kış ayında doğduysa üzerine bir battaniye sarılmalı vücut sıcaklığı korunmalıdır.
- Anne sütü mutlaka buzağıya yeterli miktarlarda düzenli olarak içirilmelidir.
- Buzağının emmesi, meme yangısı, güç doğum, rutubet, hava cereyanı, açlık ve yorgunluk gibi durumlara dikkat edilmelidir çünkü bunlar buzağının rahatsızlanması ve hastalanması konusunda büyük etkiye sahiptir.
- Yeni doğan buzağıya ilk anne sütü takviyesi ne fazla ne de az verilmemelidir ve sütün ılık olmasına önem verilmelidir kesinlikle soğuk olmaması gerekir.
- Buzağının doğduğu ortam temiz, ferah, havalandırma yapılmış ve temiz havayla dolu olmalıdır.